Gave van de natuur - wijnbouwers enthousiast over het nieuwe jaargang

Hij heeft de kans om een ​​hele grote te worden: de wijnwijnoogst 2015. De wijnmakers lijken verrukt. Het leek alleen warm, droog en daarom niet zo rooskleurig. di De juiste mix van zon en regen: dit jaar plukken de wijnmakers fruitige en aromatische druiven.

Of het nu gaat om zon, regen of vorst: het succes van de wijnbouwer hangt voor een groot deel af van de weergod. En hij bedoelde het dit jaar goed met hen - meestal tenminste.



In de zomermaanden was de thermometer vaak tot 40 graden. Wijnmakers klaagden over droogte in alle 13 groeiende gebieden in Duitsland. Maar toen kwamen in augustus en september sporadische lichte regen, rond de oogsttijd was het op veel plaatsen winderig en koeler. Het resultaat is fruitige, aromatische druiven, waar experts enthousiast over zijn. Het bedrag is slechts een gemiddelde.



Zo'n topgezondheid op deze niveaus van volwassenheid hebben we al jaren niet meer, zegt de woordvoerder van het Duitse wijninstituut, Ernst Büscher. Dit jaar zijn ze allemaal erg tevreden, van de Bodensee tot de Ahr, voegde de voorzitter van de Vereniging van Duitse Prädikatsweingüter (VDP), Steffen Christmann.



De bessen overtuigd met een grote frisheid en zuurgraad. De jaargangen uit de recordzomer 2003, uit 1976 en 1959, zijn legendarisch, maar het is alleen maar mogelijk om aan te nemen dat 2015 genoeg zal zijn, aldus Büscher. In de noordelijke gebieden, zoals de Moezel, werden de laatste druiven pas begin november geïntroduceerd.



Kleine tekortkoming dit jaar: de opbrengst is niet buitengewoon hoog. De geschatte bedragen worden volgens de Duitse Wine Institute land met negen miljoen hectoliter of minder op het niveau van de tienjarige Mittels. Vor de oogst en ook het begin van de lente te lezen witte men nog ging als gevolg van de droogte van lagere oogst volumes uit.



Vooral Baden wijnmakers berekend vóór het neerslaan of met een groot volume afneemt. Nu zijn ze op 75 hectoliter per hectare slechts tien procent lager dan vorig jaar. Tijdens de celdeling fase, het was zeer droog en het volume van de druiven is gemaximeerd, zegt Peter Wohlfarth, Managing Director van de Baden Wijnbouw Association.



Omdat de regen viel erg selectief, waren er grote verschillen binnen de productiegebieden. Andere factoren zijn de leeftijd van de wijngaarden en de bodem. Want met de droge zomer vooral oude wijnstokken met diepe wortels



wijnmaker Georg Keth van Marloffstein in het zuiden van Rheinhessen had het voordeel. Heeft met name moeite met het licht, zandige leemgronden waarin sijpelt snel het water. Hij helpt zichzelf met de zogenaamde druppelirrigatie. We geven alleen zoveel water als de wijnstok nodig heeft, niet meer en niet minder. De batterij in de vloer wordt leger, zegt Keth. Hij let al jaren op de toegenomen droogte.



Soms heeft de droogte iedereen ook geschokt, zegt Maximilian Ferger, oenoloog en plantmanager bij Wwe Winery. H. Thanisch - Erben Müller-Burggraef aan de Moezel. Voor de druiven en wijnboeren is het net als ouders en hun kinderen. Tijdens de droogte begonnen de kleintjes te knabbelen.



Sommige wijnbouwers dan direct geïrrigeerd. Ik niet. Het gevaar is dat de druiven eraan wennen en in de volgende hitte gaan. Een les waarin overdreven veerkrachtige ouders een voorbeeld konden stellen.



In Saksen leidde de vorst de laatste fase eind oktober in - maar dat deed niets af aan de kwaliteit. De rijpheid was al aanwezig in de druiven, zegt de voorzitter van het bestuur van de wijnbouwvereniging Saksen, Christoph Reiner. De wijnen zijn aromatisch, fruitig - een gekte dit jaar.



In Frankenland kwam de verlossende regen in augustus. Dat was doorslaggevend voor de zeer grote vintage, zegt Hermann Mengler van het specialistische advies voor de keldereconomie in het district Neder-Franken. Met name de rode wijn was van een bovengemiddelde kwaliteit, zegt de voorzitter van de wijnboeren Vereniging Rheinhessen, Ingo Steitz.



Ondanks de toegenomen kwaliteit werd slechts af en toe verwacht prijsstijgingen, experts geloven in de teeltgebieden. In Duitsland, het grootste wijnimporterende land ter wereld, is de prijsdruk erg hoog vanwege de concurrentie vanuit het buitenland.



Eerste wijnen uit 2015 zijn al op kwaliteit getest. Tegen Kerstmis moet je ze ook vaker in de schappen vinden. Dat de bezoekers van de kerstmarkten kan glühwein van de vintage 2015er proeven al, maar zal een uitzondering te zijn.



Maar toch dienen de 2014er als basis, die met kruiden een paar weken geleden werd gekookt, zei Buescher. Bovendien zal het de Glühweinstände zeker moeilijk hebben bij deze temperaturen, zegt Wohlfarth. Eigenlijk zouden we glühwein met ijsblokjes moeten drinken

Mogelijk gemaakt door Blogger.