Vakantiewoningen: Griekenland is niet langer een goedkoop huis

Witgekalkte huizen voor een diepblauwe lucht - dit beeld valt meteen in Griekenland op. Is het waard om een ​​vakantiehuis te kopen in het door crisis getroffen land? Eén ding is zeker: het is niet goedkoop. lage Locatie, locatie en opnieuw locatie: ook in Griekenland komt met vakantie onroerend goed op de locatie. Een huis aan het strand - zoals hier op Corfu - is veel duurder dan een huis in het achterland.

Meer dan waar ook in de eurozone heeft de financiële crisis publieke kwesties in Griekenland onder de aandacht van het publiek gebracht. De economie stortte in en daarmee de woningmarkt. Maar eigendom spotgoedkoop is er geen reden."De tijd van koopjesjagers voor vakantie huizenkopers over," zegt Georg Petras, die het kantoor van de Duitse beursvennootschap Engel & Völkers hoofden op het eiland Rhodos. "Grote kortingen zijn verkrijgbaar in Griekenland alleen in lagen liever niet de Duitser. Het appartement op de achtste verdieping van een wolkenkrabber met uitzicht op de achtertuin zoeken"Sinds 2008 zijn de prijzen netjes gedaald zegt Petras. Omdat de financiële crisis en de gevolgen ervan de markt landelijk tot stilstand hebben gebracht. Maar de ruimte was beperkt op de eilanden, die goed waren voor 85 procent van de Griekse onroerendgoedmarkt, en de prijzen daalden dan ook niet zoveel."De markt herstelt zich nu", zegt Dimitrios Kourous, een Duitse advocaat en Hellenic Conservation Association for Foreign Property in Düsseldorf. Hij is optimistischer over goedkope inkoopmogelijkheden: "Er is nog steeds overcapaciteit. En kopers kunnen inspraak hebben in de prijzen - er is ruimte voor onderhandeling. "Twee beoordelingen - en hoogstwaarschijnlijk zijn beide het erover eens, afhankelijk van locatie en object. Omdat Griekenland bestaat uit duizenden eilanden, heeft het een lange kustlijn - beide potentiële locaties voor vakantie onroerend goed. De markt is overeenkomstig veelzijdig. Afhankelijk van de locatie en de vraag kan de prijs aanzienlijk hoger of lager zijn. En de statistieken van de Griekse centrale bank, de Bank of Greece, beschrijven alleen de hele huizenmarkt. maarZij bewijzen de trend dat de twee specialisten: Volgens de bank vastgoed stegen de prijzen tussen 1995 en 2005 op jaarbasis van meer dan elf procent - gemiddeld, de waarde van een woning in de tien jaar voor de crisis verdubbeld. Met de financiële crisis, keerde het tij: Vorig jaar, de prijs van woningen ging - evenals 2009-2011 - blijven dalen, en in het eerste kwartaal van 2013 noteerde de Bank een daling van 11,5 procent. Het aantal aan - en verkopen daalde ook verder. In een marktcommentaar ziet de bank nu een geleidelijke stabilisatie van prijzen.


Voor de veiligheid heeft bijvoorbeeld een wet voorzien die kopers beschermt tegen zwarte gebouwen. "Zwart bouwen was een probleem voor kopers van vakantiehuizen in Griekenland," zegt Kouros. Ten dele ontbrak de goedkeuring alleen voor bepaalde delen van een huis. "De kelder werd bijvoorbeeld omgezet in een woonruimte zonder dat dit werd goedgekeurd." Volgens de nieuwe wet is het nu niet langer mogelijk om onroerend goed te verkopen waarvoor geen uitgebreide wettelijke goedkeuring bestaat.En de rechtmatigheid van appartementen of huizen te koop wordt goed beoordeeld, meldt Petras. Twee architecten zouden aan de notaris moeten verklaren dat de constructie legaal is. Kopers lopen niet langer het risico delen van het pand na jaren van officiële controle te moeten afbreken.Nog een voordeel voor veel kopers: in Griekenland moeten aankopen worden gedaan via een notaris. Volgens de Duitse ambassade in Athene is er een advocaat voor alle onroerendgoedtransacties. "De advocaat moet zelfs het verkoopcontract ondertekenen", voegt Petras toe.Desalniettemin blijven er onzekerheden over: slechts op enkele gebieden, op Rhodos en Kos, is er een officieel kadastersysteem, zegt Petras. Elders zijn eigendomsrechten ook gedocumenteerd, maar officiële landmeetkunde vindt niet plaats - een systeem dat vatbaar is voor mislukking. De staat creëert inderdaad een kadastraal systeem. Desondanks adviseert Kouros: «Zorg ervoor dat u de eigendomsvoorwaarden zelf controleert."website van de DHSGBulletin van de Duitse ambassade in Griekenland met advocaten over diverse juridische kwesties in Athene (pdf)Market Statistics van de Bank of Greece (eng./pdf)van het marktrapport Bank of Greece (eng.)

Mogelijk gemaakt door Blogger.