Barok juweel Bastia: praalwedstrijd van de kerken

Bastia staat bekend om zijn torenhoge citadel. Echter, de echte pracht van de Corsicaanse stad is duidelijk zichtbaar bij bezoekers aan de barokke kerken. Ooit maakten inwoners van verschillende delen van de stad een echte wedstrijd in de heilige lener. basti Bastia is de kunstkamer van Corsica - hier de haven van de stad.

Bastia staat bekend om zijn torenhoge citadel. Echter, de echte pracht van de Corsicaanse stad is duidelijk zichtbaar bij bezoekers aan de barokke kerken. Ooit maakten inwoners van verschillende delen van de stad een echte wedstrijd in de heilige lener.Schatten zijn vaak verborgen: in de zee of in sombere kelders. In Bastia hoef je alleen maar door de straten te lopen met je ogen open om ze te ontdekken. De stad van kerken en kapellen aan de voet van het Pigno-massief is de barokke kunstkamer van Corsica.Aan het begin van de Rue Napoleon ligt een juweel van de vroege barok: het oratorium van Saint Roch. De straat wordt ook wel de Champs-Élysées Bastias genoemd. Misschien omdat het een van de langste straten is en direct naar de citadel leidt. Of, omdat in de straat van Napoleon, geboren in Corsica in 1768, patriciër families eens in welvaart leefden.Het oratorium zelf lijkt aan de buitenkant bescheiden. Echter, de kapel binnen, opgedragen aan de patroonheilige van de pestlijders Rochus van Montpellier, is een juweel van de vroege barok: goud, marmer, rijkelijk gesneden meubels en ontelbare engelen. Aan de linkerkant van de ingang troont Saint Rochus in een prachtige blauwe mantel.


Voordat de Genuese Corsica omstreeks 1300 ongeveer vijf eeuwen lang Corsica bestuurde, hadden de pausen de zeggenschap. Geloof, gewoonten en bijgeloof zijn nog steeds erg belangrijk. En dus is de figuur van de pestwordt uit zijn glazen kast gehaald en in een schitterende optocht door de straten van de oude stad worden uitgevoerd om de drie jaar op 16 augustus. Hoe dichter je bij de Citadel aan de andere kant van de haven, de de pracht van aanbidding groter wordt. Het hoogtepunt is de Rue Saint Jean. Hier is landmark Bastia waakt over de haven: de tweeling barokke kerk Saint-Jean-Baptiste uit het midden van de 17e eeuw.Saint Jean Baptiste werd gebouwd door de armen van de lagere stad, zoals dit deel van Bastia wordt genoemd. Het werd verondersteld groter en krachtiger te zijn dan de kathedraal Sainte Marie direct tegenover, de kerk van de rijken. Tegenwoordig is het de grootste kerk van Corsica.Sainte Marie, de Heilige Maagd Maria, loopt door de oude haven en de steile trap op. Ook zij heeft haar juweeltje. In competitie met hun tegenhanger, de kerk van Jean Baptiste, smolt de bevolking van de bovenstad massa's zilveren sieraden en zilveren voorwerpen. Vanuit de oorbellen en Geschmeiden de rijke stedelingen creëerde een 480-kilo en twee meter hoge meesterwerk. De zilveren beeldje van de Hemelvaart van MariaDe weelderige finale is de kapel Sainte-Croix, de enige oratorium in Frankrijk in de weelderige overvloed Rococo, late barok van de jaren 1735 tot 1790. In de stijl van Lodewijk XV. verfraaid, herbergt in een niche van de "Black Christus".Ook bij deze kerk is er een legende. Het kruis, verlicht door een bovennatuurlijk licht, zou in 1482 zijn gevonden door vissers in de buurt van de stad. De vissers brachten het naar de haven en stopten het in een nis van de kademuur, die vandaag nog steeds zichtbaar is. Op een dag was het echter verdwenen. Later wordt gezegd dat het in een boom is gevonden - precies waar de weelderige kapel vandaag is.Informatie:Atout France, Zeppelinallee 37, 60325 Frankfurt; Telefoon: 0900/157 00 25, E-mail: info. de@franceguide. com

Mogelijk gemaakt door Blogger.