Hollywood in de woonkamer: wat een goede videoprojector kan doen

Niet alleen in de bioscoop, zelfs thuis, maken Terminator, de Hobbit of Fast Furious plezier op een scherm. Om de afbeeldingen zo vloeiend en contrastrijk mogelijk tot leven te laten komen, moet de beamer aan een aantal criteria voldoen. groß Grote foto's en grote gevoelens: een goede projector maakt van het appartement een bioscoop. Het moet ook het juiste apparaat zijn.

Filmfans houden ervan om Hollywoodsterren in overlevingsformaat te zien. En zelfs als de tv's groter worden, is de eenvoudigste manier om dat te doen nog steeds met een projector. Geprijsd projectoren zijn nu absoluut betaalbaar



In de eerste helft van een projector in Duitsland kosten, volgens de Consumer Electronics Market Index (Cemix) gemiddeld 566 euro -. Dat is slechts iets meer dan de gemiddelde prijs voor een tv-toestel (558 euro). Net als bij het kopen van een tv, maar je moet veel overwegen om voor de home theater plezier blijft niet op het spoor en in de overname van de projector.



Wie lezen via de technische gegevens in brochures, is met technische termen zoals helderheid, contrast en helderheid gericht. Helderheid en ruis zijn vaak de belangrijkste criteria in de bioscoop. Graag dat de helderheid ten koste gaat vaak zo goed als vergeten is de kleurweergave, zegt Raphael Vogt, een expert in projector kalibratie van Worms.



zodat het apparaat niet tijdens de filmavond stoort, moet het geen harder dan 26 decibel. Als vuistregel geldt dat hoe goedkoper en compacter een projector is, hoe meer ruis het maakt. Alle projectoren, die aanzienlijk kleiner dan een aktetas zijn zenuwen na een bepaalde tijd met een sissend of zoemend koelventilatoren, waarschuwt Vogt. Volgens Vogt maken grote, geïsoleerde behuizingen een stillere koeling mogelijk.



Als u een auto koopt, moet u in principe de taak van de videoprojector afwegen. Projectoren zijn geoptimaliseerd voor een hoge helderheid in stilstaande beelden of voor vloeiende videoweergave - afhankelijk van of ze worden gebruikt op kantoor en op de universiteit of in de woonkamer. Daarom heeft de cineast weinig vreugde in de bijzonder heldere kantoormedewerkers en zal de officemanager video-geoptimaliseerde modellen vermijden. Hij heeft geen behoefte aan het contrast en de vloeiende videoweergave, legt Peter Knaak van de Stiftung Warentest uit.



Als het op apparatuur aankomt, mag een HDMI-ingang op de projector niet ontbreken, evenals een afstandsbediening met verlichte knoppen. Vogt noemt de lens de duurste en belangrijkste component, die zorgt voor scherpte, contrast en geometrie. De brandpuntsafstand moet passen bij de geplande projectieafstand, de beeldgrootte en het scherm.



Het enige dat helpt, is de geodetische driehoek, ruitjespapier en een blik in de datasheets van de betreffende modellen, zegt de expert. Dit is waar de meeste foutieve aankopen plaatsvinden, omdat de afbeelding eenvoudig niet op het scherm past of te klein is.



Een nieuwe projector zou ook een Full HD-resolutie met 1920 x 1080 pixels moeten ondersteunen. Dit is logisch omdat spelers zoals tv-stations, Blu-ray-spelers, gameconsoles of notebooks meestal precies deze pixeldichtheid bieden. Bij de 16: 9 beeldverhouding loopt ook geen weg over, dus Vogt, ook al worden vooral in de lagere prijsklasse nog steeds 4: 3 modellen aangeboden.



Iedereen die belang hecht aan een akoestische ervaring in games, films en voetbaluitzendingen, moet zijn beamer uitrusten met externe luidsprekers. Slechts een paar apparaten bieden geluid op het niveau van een keukenradio, klaagt Vogt. De meeste geïntegreerde oplossingen zijn nauwelijks beter dan de handsfree modus van een telefoon.



Bewaar niet op het scherm. Een goedkoop rolscherm verliest snel zijn vorm, wordt verzonken pagina's en kan zelfs het beeld vervormen. Het beste zijn frame-schermen die hun hele leven plat blijven.



Marktindex voor consumentenelektronica Duitsland (CEMIX) (PDF)

Mogelijk gemaakt door Blogger.